Kies de juiste kunstgras onderbouw

Vooraleer u het kunstgras plaatst dient u te beslissen welke onderbouw u zal voorzien. Deze wordt ook wel de fundering, ondergrond of onderlaag genoemd. De functie van deze onderbouw is een stabiele en egale basis te voorzien, alsook een goede drainage van het water. Hieronder de meest voorkomende ondergronden voor kunstgras:

Kunstgras leggen

Onderbouw van zwarte aarde

Allereerst dienen de graszoden te worden verwijderd en de aarde te worden geëgaliseerd. Vervolgens wordt een geotextiel geplaatst op de zwarte aarde om te voorkomen dat onkruid door de drainagegaten van het kunstgras groeit. Houdt rekening dat het moeilijk is om zwarte aarde volledig te egaliseren. Daarenboven is er bij deze optie geen waterbufferende onderbouw aanwezig.

Onderbouw van split zand

Split zand heeft een grove structuur waardoor de korrels goed in elkaar haken. Voor de installatie adviseren wij een zandbed dikte van 5cm. Indien het water in uw tuin momenteel moeilijk afvloeit adviseren wij een dikte van meer dan 10cm. Na het invoeren van het split zand kan u dit best nat sproeien, zodat het zand inklinkt. Tril vervolgens de ondergrond aan met een trilplaat. Nadat alles is aangetrild neemt u een rechte balk en waterpas om het terrein te egaliseren. Vervolgens dient u de geotextiel te plaatsen om te voorkomen dat het onkruid door de drainagegaten van het kunstgras groeit.

Kunstgras leggen
Kunstgras leggen

Onderbouw van stabilisé

Stabilisé biedt de stevigste en meest egale ondergrond, omdat deze ondergrond na aanleg uithard. Indien u de juiste samenstelling en aanleg voorziet is deze ondergrond bovendien uitstekend water doorlaatbaar. Wij adviseren een dikte van minimum 8cm en een samenstelling van 125kg cement/m³ met een grove zandkorrel (0/5). De stabilisé dient geëgaliseerd te worden met een rechte balk en waterpas. Aantrillen is niet nodig, zodat de stabilisé uitstekend waterdoorlaatbaar blijft. Tenslotte dient u een geotextiel te plaatsen op het kunstgras.

Andere voorkomende ondergronden voor kunstgras

Kunstgras leggen

Ondergrond van klei of leem

Indien u een ondergrond van klei of leem heeft en merkt u dat het hemelwater in uw tuin lange tijd blijft staan dan adviseren wij een laag van betonpuin aan te leggen. Plaats een laag van 10 a 15 cm gebroken betonpuin en tril deze goed aan. Daarbovenop dient u de bovenstaande opbouw van het breekzand (2 a 5cm) of de stabilisé (8cm) te voorzien.

Kunstgras op een terrastegel

Kunstgras kan rechtstreeks op een terras geplaatst worden, maar dit is niet ideaal. Indien het terras niet vlak is zal je na verloop van tijd de oneffenheden van bijvoorbeeld de voegen door het kunstgras zien.

Ook dien je ervoor te zorgen dat het water te allen tijde vlot kan afvloeien naar de afvoer. Indien het water lange tijd op het kunstgras blijft staan zal u al vrij snel last krijgen van algen en mosvorming.

Kunstgras leggen

U kan bovenstaande eenvoudig oplossen door drainageplaten te plaatsen. De drainageplaten zijn tegels die als een puzzel in elkaar worden geplaatst en aan de buitenzijden aan het het terras worden verlijmd. Deze drainageplaten zijn onderaan voorzien van drainagekanalen om het water af te voeren, zodat er nooit water blijft staan op het kunstgras. Het buigzame materiaal van deze platen laat ook toe om oneffenheden (tot 2 cm) in de ondergrond op te vangen.

Vervolgens plaatst u een geotextiel op de platen en nadien kan u het kunstgras op de drainageplaten plaatsen. Als laatste stap dient u het kunstgras na installatie in te borstelen met instrooizand (7kg/m²) om te voorkomen dat de platen gaan uitzetten.

Kunstgras leggen

Kunstgras op een houten terras

Doordat houten terrassen vaak zeer glad worden, overwegen veel mensen om kunstgras op het hout te plaatsen. Het kunstgras maakt het terras terug het hele jaar door toegankelijk en voorziet een groene zone aan uw woning.
Het kunstgras kan rechtstreeks op de houten onderbouw geplaatst worden mits het water tussen de planken kan afvloeien en de geribbelde structuur tussen de planken niet te groot is.

Kunstgras op een dak

Voor de plaatsing op EPDM/ roofing/ beton kan u best drainageplaten gebruiken om een goede waterafvoer te voorzien. Zo kan het water steeds wegvloeien naar de waterafvoer van uw dak en zal u de vorming van algen en mos in het kunstgras voorkomen. De drainageplaten zijn verkrijgbaar in afmetingen van 18mm tot 45mm (zie toelichting van van dit product) en kunnen desgewenst ook nog gestapeld worden om de gewenste hoogte te bereiken.

Kunstgras leggen

Er kan ook gekozen worden voor een laag lava (gradatie 0/3) indien u de schuine helling van het dak wil egaliseren. Kijk steeds na of de draagkracht van het dak voldoende is.

Kunstgras leggen

Valdempende tegels

De drainageplaten hebben tevens een shockabsorberende functie. Zo zorgen ze niet enkel voor een goede waterafvoer, maar ook voor een zachte en aangename ondergrond die het spelen voor kinderen veilig maakt. De platen worden steeds geplaatst op één van de aangeraden ondergronden die hierboven zijn toegelicht (aarde, split zand of stabilisé).